De verlengde consolidatie van Bitcoin kan leiden tot volatiliteit.

De prijsbeweging van Bitcoin is de afgelopen weken niet verbazingwekkend geweest, met ’s werelds grootste cryptocentrische valuta’s die tussen de $9,5k en $9,7k op de grafieken schommelen. In de perstijd werd Bitcoin geprijsd op $9.656, met een 24-uurs handelsvolume van $19.9.9 miljard.

Met de koersactie zo beperkt, kan Bitcoin’s gerealiseerde volatiliteit [RV] binnenkort een beweging maken onder haar Implied Volatility [IV].

Idealiter is de impliciete volatiliteit hoger dan de gerealiseerde volatiliteit om de verkoper te compenseren voor de betrokken risico’s. In dit geval was de gerealiseerde volatiliteit echter omhoog geschoten met de impliciete volatiliteit als gevolg van de enorme verkopen in de maand maart. Kort daarna begon de impliciete volatiliteit een lagere trend te vertonen, aangezien handelaren niet verwachtten dat de prijs van de digitale activa in de nabije toekomst hoger zou schommelen. De gerealiseerde volatiliteit daarentegen werd min of meer plateauvormig.

Echter, op 11 juni, toen de Bitcoin-markt binnen enkele uren met 8.74% kelderde, crashte de prijs van de grootste crypto van $9.9k naar $9k. Dit resulteerde in de gerealiseerde volatiliteit van de Bitcoin-dip van 6,7% naar 4,5%, en sindsdien is de prijs steeds lager geworden. In de perstijd was de impliciete volatiliteit en de gerealiseerde volatiliteit 3.6%, en de gerealiseerde volatiliteit zal naar verwachting verder dalen.

Deze neerwaartse beweging in de grafieken van de gerealiseerde volatiliteit wees op een consolidatie in de markt. Wanneer de RV onder de IV glijdt, zou dit net bevestigd kunnen worden.

Aangezien de IV de impact van de toekomstige beweging van de onderliggende waarde meet, is het een essentiële metriek voor traders. Wanneer de IV hoger blijft dan de RV, compenseert het de gebruikers voor de risico’s in de optiemarkt en kunnen handelaren lang doorgaan om geld te verdienen. Het is mogelijk dat de handelaren niet in staat zijn om winst te maken wanneer de IV lager blijft dan de gemiddelde gerealiseerde volatiliteit. In het huidige geval kan de consolidatie van de Bitcoin-markt echter doorgaan, zoals zichtbaar was in december 2018 en 2019.

In december 2018 daalde de RV tot 3,4%, terwijl de IV op 4,9% bleef. Dit resulteerde in een daling van de prijs van de Bitcoin van $5.6k naar $3.6k binnen enkele dagen, alvorens uiteindelijk te consolideren tussen $4.2k en $3.3k en later op te schieten. Een soortgelijke trend was zichtbaar in december 2019, toen de prijs eerst daalde en vervolgens consolideerde tussen $6,5k en $7k.

WIe BTC-optiecontracten die op 26 juni aflopen, heeft de termijnstructuur verder een stijging van de volatiliteit in de BTC-markt begin juli laten zien.

Deze volatiele markt kan tegen het einde van het jaar aanhouden, volgens de bovenstaande grafiek.